BIM MODELLEZÉS TÉRHÓDÍTÁSA – BIANCHI, FONDITAL ÉS VALSIR A BIMOBJECTEN

Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap a tervezési és kivitelezési folyamatok során az energia-, az idő- és a költséghatékonyság, valamint az utólagos, felesleges munkák/pótmunkák megelőzése. Ezen negatív hatások elkerülésére Magyarországon is egyre inkább kezd elterjedni az ún. BIM módszer. BIM = Building Information Modelling, ami a magyar nyelvben épületinformációs modellezés néven terjedt el. 
hir_bim_virtualis_epitkezes_1.jpg
Ennek lényege, hogy egy épület kinézetét, és a felépüléshez vezető tevékenységeket még azelőtt képesek modellezni a BIM-es szakemberek (általában az építészek, épületgépészek, elektromos hálózat tervezői stb.) mielőtt egyetlen kapavágás is történne az ingatlan telkén. Alapesetben 3D-s digitális modellről beszélhetünk, mely 3D bimobjektumokból épül fel.

A BIM nagy előnye, hogy olyan jövőbeli problémák is feltárhatóak előzetesen, melyek a hagyományos 2D-alapú (papíralapú) modellezés során rendkívül nehéz észrevenni. Az épületgépész, illetve elektromos kivitelezők (a többi szakággal együtt) sokszor a helyszínen szembesülnek azzal, hogy az adott szerelvényt nem lehet azon a helyen telepíteni, ahol azt a tervek alapján kellene. Az is gyakran előfordul, hogy két vagy több különböző szakág által tervezett rendszer (pl. légtechnikai, fűtés és elektromos tervek) „metszi egymást”, magyarul egy helyen kellene lenniük a tervek alapján.

Ekkor fordul elő az az eset, hogy a szakágak vezetői a helyszínen vakargatják a fejüket, hogy mit is kellene csinálni az adott probléma megoldásához. Ezen utólagos munkálatok jelentősen megdrágítják a kivitelezést, és emiatt csúszik sok átadás, mely ma már elkerülhető a BIM használatával.

Ha előzetesen az épület szakágai egy 3D fájlban dolgoznak, egyből látható, hogy „arra nem mehet a kábelcsatorna, mert ott megy a légtechnikai ágvezeték” vagy „ide egy nagyobb faláttörés fog kelleni”, stb. Ezt hívják BIM esetében „clash detection”-nek. Ezzel rengeteg idő és pénz spórolható meg a kivitelezés során.

Fontos megemlíteni, hogyha egy beruházó BIM-es terveket szeretne, akkor az ilyen tervek költségei a megrendelésnél magasabbak lesznek, hiszen az érintett szakágaknak többlet munkája lesz a 3D BIM modell előkészítése miatt, azonban ez a többlet tervezési költség a kivitelezés és üzemeltetés során, ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább megtérül.
Végeredményben a megspórolt idő és pénz, valamint a határidők pontosabb betartása egyre kecsegtetőbbé teszi ezt a fajta tervezési lehetőséget.

Image
Image

Egyre több olyan pályázatot írnak ki, melyben BIM-es terveket várnak a beruházók, mert tudják, hogy a BIM magasabb bekerülési költsége ellenére is hosszú távon rengeteg időt és pénzt takarít meg számukra.

A BIM kapcsán nem csupán 3D-s tervekről beszélhetünk, hanem az egyes bimobjektumokhoz (pl. ajtó, ablak, fűtési csövek, szivattyúk, stb.) hozzárendelhetőek egyéb paraméterek is az X,Y,Z méretek mellett.

Hozzárendelhetjük a bimobjektumokhoz, hogy mennyi idő azok beszerzése vagy a beépítése. Ekkor 4D-s BIM modellről beszélünk. Ha az egyes BIM objektumokhoz hozzárendeljük a költségeket is, akkor már 5D-s modellről beszélhetünk. Vannak további dimenziók is: a 6. dimenzió az energiahatékonyság, a 7. az életciklus elemzés+üzemeltetési költségek alakulása, de utóbbihoz még nincs kiforrva a technológia.

Jól érzékelhetőek a BIM modellezés előnyei, így legtöbb gyártó komoly figyelmet fordít a bimobjektumok meglétére. A nemzetközi bimobject.com oldalon megtalálhatóak a Bianchi, a Fondital és a Valsir bimobjektumai is, ahonnan bárki letöltheti és tervezési munkáiban fel tudja használni őket.

Az épületek tervezési és építési folyamatainak átfogó, digitális modellek segítségével történő szimulálása, valamint az optimalizálást lehetővé tévő megoldás rendkívül gyorsan nyer teret és válik világszerte népszerűvé az építészek, mérnökök, kivitelezők körében.
Érdemes mindenkinek ismerkednie ezzel a tervezési folyamattal, mert hosszútávon ez lesz az alapkövetelmény a beruházók részéről.

BianchiFondital és Valsir termékek a bimobjecten:
Image
Image
Image

Kapcsolat

1172 Budapest, Rétifarkas u. 7.

Telefon: +36 1 254 0160

E-mail: vivaco@vivaco.hu

Vivaco Kft.

 

Iroda és raktár

© 2024 Vivaco Kft. Minden jog fenntartva.

Keresés

A jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében a weboldalunk úgynevezett sütiket használ